Vid distansköp exempelvis i samband med köp på nätet, har du som konsument rätt till 14 dagars ångerrätt vid köp av tjänster och varor. Det huvudsakliga skälet till denna lag är att konsumenten skall få möjlighet att utvärdera och kontrollera att varan eller tjänsten motsvarar den beskrivning som getts i samband med försäljningen.

När det gäller Hifi-produkter tillämpas distansavtalet i de flesta fall så väl för nya produkter som begagnat. Detta kan vara bra att känna till då det innebär att du som kund har rätt att returnera en vara om du anser att den inte motsvarar dina förväntningar även om butiken inte själv säger sig erbjuda öppet köpet. Notera dock att du som konsument är skyldig att stå för den kostnad som en eventuell retur medför.

Vissa Hifi-butiker har specificerat att distansavtalslagen inte gäller för specialbeställningar samt modifiering, pickuper, nålar till skivspelare och In-ear hörlurar. Bortsett från specialbeställningar handlar begränsningarna i första hand om att ångerrätten ej kan tillämpas på varor när förpackningen är bruten.

Distansavtalslagen gäller i samband med de flesta köpen online, dock gäller inte ångerrätten om det sammanlagda beloppet understiger 400 kr.

Andra tillfällen undantagna ångerrätten är:

  • En tjänst som redan slutförts där konsumenten samtyckt till att tjänsten utförs utan ångerrätt.
  • Vid specialbeställningar med utgångspunkt i kundens personliga önskemål.
  • Digitala varor och tjänster.
  • Varor som snabbt kan försämras och förbrukas.
  • Varor där förpaktningen brutits och dess innehåll ej lämpligen kan returneras på grund av hälso- eller hygienskäl.
  • Evenemang och fritidsaktiviteter där bokning gjorts för tjänster under en specifik dag eller period.

Reklamationsrätt

I Sverige gäller 3 års reklamationsrätt och inom EU har du rätt att reklamera en vara som du uppfattar ej håller måttet i minst 2 år efter köpet. Reklamationsrätten gäller oberoende av garantitiden vilken kan vara kortare eller längre än reklamationsrätten.

Fel som visar sig inom sex månader från det att köpet slutförts anses alltid vara ursprungliga fel.

Sedan den 2021-12-31 har denna sida om Distansavtalslagen – 14 dagars returrätt på Hifiköp haft 462 besökare.